Om Ostebørsen

Ostebørsens historie

Ostebørsen har årtiers erfaring med at sælge de lækreste og mest smagfulde oste. Virksomheden blev grundlagt, da Aksel Munch Mortensen i 1934 startede som ostehandler. Med hestevogn kørte han rundt til gårde og huse i Vinde Helsinge området nord for Slagelse. Dengang blev ostene købt på de lokale andelsmejerier i Kirke Stillinge og Harrested. 

I 1955 oplæres svigersønnen Ib Kastrup som ostehandler og starter med landtur omkring Bisserup. Året efter overtager Ib og Inge Kastrup - A. Munch Mortensens Oste og ændrer navnet til Kastrup Ost. Et navn som den dag i dag pryder folien på en række velkendte Danbo oste – og det er naturligvis, fordi Ib Kastrup begyndte at udvikle disse oste sammen med flere mindre mejerier i slutningen af 1960’erne. 

For over 30 år siden tilbød Ib sin svigersøn at blive ostehandler, og i dag drives Ostebørsen af 3. generation – Birgitte Kastrup og hendes mand Henrik Møller Kastrup. 

Udover at videreudvikle Kastrup Danbo ostene og skabe 10 håndværksoste kendt som Kastrup-serien har Ostebørsen i de seneste årtier importeret oste fra små og store mejerier i Norden og Europa. De fleste mindre mejerier har Henrik og Birgitte selv fundet for enden af snoede bjergveje på deres mange osteekspeditioner. 

I 2017 begyndte et nyt osteeventyr for Ostebørsen. Efter 40 år på Rugvænget i Slagelse flyttede virksomheden til et nybygget domicil i Vemmelev nær E20. Et fascinerende osteunivers med gårdmejeri, mejeriudsalg, café og 800 kvm kølelager.

På vores gårdmejeri fremstiller vi mejeriprodukter af lokale råvarer. Mælken leverer Tøvestensgaarden og den kommer fra køer som bor få hundrede meter fra gårdmejeriet. Køerne for hverken ensilage eller kraftfoder, men lever af naturens råvarer fra fredede engarealer i Tude Ådal nær Vikingeborgen Trelleborg. Vores mælk hedder Naturgræsmælk fra Tude Ådal. Det gør den, fordi køerne om sommeren lever af græs, krydderurter og vilde blomster fra fredede engarealer i Tude Ådal nær Vikingeborgen Trelleborg og om vinteren får dyrene hø fra selvsamme engarealer. (vores gårdmejeri er pt. lukket midlertidigt).

I dag forhandler Ostebørsen: oste fra små europæiske gårdmejerier, alle de kendte og klassiske oste – hjemmebagt brød og naturligvis en masse spændende charcuteri, hjemmelavet tilbehør og lækre delikatesser. 

 

Ostebørsens historie i årstal

1934

Aksel Munch Mortensen starter ostehandel på hestevogn rundt til gårde og huse i Vinde Helsinge området nord for Slagelse. Ostene er købt på Kirke Stillinge og Harrested andelsmejerier, som der dengang var mere end 2000 af i Danmark. Han hest var ikke stabil, så det varede ikke så længe, før hestevognen blev afløst af en cykel med kasseanhænger. 

1937

Der udvides med et Ismejeri på Løvegade 65 i Slagelse som Esther Munch Mortensen passer, mens Aksel kører landtur i den nyerhvervede Chevrolet. Lageret er i kælderen (uden køl), og det giver sommetider visse diskussioner med husets beboere! 

1940-45

Under krigen måtte både cykel og hestevogn igen trækkes frem, da man ikke måtte køre, og det var meget svært at få ost, så når tyskere kom ind i forretningen og bad om Käse, så var der altid udsolgt!? “Du må da ikke lyve?” sagde naboens dreng Peter, en dag han overværede en sådan samtale i butikken. 

1945

Aksel etablerer ostelager i tyskerbunker på Standvejen i Slagelse, som har den helt rette luftfugtighed og temperatur til oste. Der ansættes medarbejdere til landturene og samtidig begynder Aksel på engros handel til købmænd m.fl. 

1955

Svigersønnen Ib Kastrup oplæres som ostehandler, og starter med landtur omkring Bisserup

1956

Ib og Inge Kastrup overtager A. Munch Mortensen Ost og ændrer navnet til Kastrup Ost. Der startes salgsvogne som kører på det meste af Sjælland. 

Slutningen af 1960'erne

Ib Kastrup starter udviklingen af Kastrup ostene i samarbejde med flere mindre mejerier. Her forbedres og udvikles nye produktions- og lagringsmetoder, til det der med årene bliver de kendte Kastrup Guld oste. 

1970

Flytning til nye og større ostelagre på Rugvænget 18, som i øvrigt var adressen indtil for ganske nylig. 

1984

Navnet ændres til Ostebørsen.

I.K. Torveost forretninger i Slagelse og Næstved igangsættes

1986

Svigersønnen Henrik Møller Kastrup oplæres som ostehandler i forretningen i Næstved. 

1987

Henrik overtager osteforretningerne i Slagelse og Næstved. Som den første i Danmark forlængede han åbningstiderne, således at folk kunne komme og købe ost om aftenen! Dette var længe før, at lange åbningstider fandtes. Det blev ikke den helt store succes, men hyggeligt for de ganske, ganske få kunder, der fik serveret rødvin – og det gav en masse omtale! 

1988

Som én af de første i Danmark fik Torveost i Næstved en Italiensk pastamaskine, og med den blev sat en bemærkelsesværdig Guiness verdensrekord, som består den dag i dag, nemlig verdens længste ubrudte pastabånd på 291,23 meter, båret igennem byen af kendte og ukendte folk, og så lang, at selv bybusruter måtte omlægges. 

1989

Danmarksmesterskabet i Osterulning med 90 kg tunge Schweiziske emmentaler oste der skulle trilles i rekordfart rundt på torvet i Næstved og Slagelse med deltagelse af kendte sportsfolk, politikere, præster m.fl. De lokale spejdere sørgede for alt det praktiske, og fik i flere år ganske pæne overskud på arrangementerne. 

1990

Henrik Møller Kastrup overtager Ostebørsen.

1992

Ostebørsen udvikler, som de første i Danmark, produktions- og lagringsmetoderne på 10% og 20% Danbo oste i samarbejde med udvalgte selvstændige mejerier, til det der efterfølgende bliver til Danmarks bedste fedtfattige 6% (10%) og 11% (20%) oste under Kastrup Guld navnet. 

1997

Danmarks største ostebord på Sorø Storkro og Hotel Kirstine, Næstved, med over 80 forskellige slags oste bliver en kæmpesucces med over 600 billetter solgt på få dage, og fortsatte i 3 år. 

1998

Torvebiler til Roskilde, Køge, Ringsted, Sorø, Høng og Korsør igangsættes.

2001

Osteforretningerne og torvevognene sælges og engros/import afdelingen udvides, så vi i dag e ren af Danmarks førende i overførsel af sydlandsk fødevaremarkedsstemning til danske osteborde. 

2005

Ostebørsen har igangsat udvikling af nye danske og udenlandske oste i samarbejde med små, danske mejerier. 

2008

Ostebørsen ansætter gourmetkok som udviklingschef. 

2009

Ostebørsen lancerer Antvorskov og Trelleborg som de første af en række Håndværksoste, der er specialudviklet i samarbejde med små, danske mejerier. 

2010

Ostebørsen starter specialproduktion af oste i udlandet.

2011

Ostebørsen kæmper kampen imod den fuldstændige tåbelige fedtafgift. Flere ministre besøger os, og vi får lettet administrationen en smule – men det er ikke nok – kampen fortsætter, og vi gir ikke sådan op. 

2012

Første eksportordre af vores egne specialoste. 

Efter flere møder med ministre og lang hård kamp sammen med andre, lykkedes det at være med til at fjerne den fuldstændig vanvittige fedtafgift. Efter sigende, første afgift i Danmarkshistorien der droppes! Huraaa!

2013

Møder med ministre om at skabe bedre rammevilkår for små og mellemstore virksomheder. 

Detailforretningen/showroom/udviklingsværkstedet Osteriet&Ko åbnes på Rugvænget.

2016

Ostebørsen bygger nyt domicil nær E20 i Vemmelev. Et fascinerende osteunivers med mejeriudsalg og café – og 800 kvm kølelager, hvor der i dag ligger flere end 1001 oste. 

2017

Efter mere end 40 år på Rugvænget, flytter Ostebørsen til Industrivænget 14 i Vemmelev.

Vi indgår partnerskab om den helt fantastiske Naturgræsmælk fra Tøvestensgaarden ved Michael Andersen. 

Regeringen afskaffer nøddeafgiften. Under et besøg hos Ostebørsen i 2016 blev ministeren gjort opmærksom på denne håbløse afgift.

2018

Ostebørsens pausesang er selvfølgelig “Ostesangen” med Sebastian i en særlig udgave – blev på P3 kåret som Danmarks bedste pausemelodi. 

2019

Hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi til Birgitte og Henrik for enestående mejeri produkter.